Verzekeringen

Verzekeringen vergelijken

Alvorens een verzekering af te sluiten, is het verstandig om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Daar zijn diverse redenen voor. Zo kan het zijn dat er in de vergelijking eisen of voorwaarden naar voren komen die wel in de polisvoorwaarden staan, maar waar gemakkelijk over heen te lezen valt. Het lezen van dergelijke polisvoorwaarden en het één voor één vergelijken van premies is een tijdrovende klus. Bovendien zijn de verschillen in de premie groot.

Polisvoorwaarden

Bij alle verzekeringen is het niet te voorkomen dat verzekerden te maken krijgen met polisvoorwaarden. Inmiddels proberen de meeste verzekeraars ten gunste van de klant de polisvoorwaarden zo duidelijk mogen te publiceren.

Toch zijn er nog genoeg verzekeraars die werken met ingewikkeld taalgebruik binnen de polisvoorwaarden. Ook de kleine lettertjes zijn er nog steeds. Het lezen van de polisvoorwaarden is een tijdrovende klus. Toch is het nuttig om de polisvoorwaarden wel te lezen voordat men akkoord gaat met de verzekering. Daarom kunnen middels simpele vergelijkingsmethoden dit soort polisvoorwaarden gemakkelijk ingezien worden.

Een voor een vergelijken

Het een voor een vergelijken van iedere verzekering is een ontzettend tijdrovende klus. Zelf een lijstje maken met alle premies is een manier om te vergelijken, maar veel mensen kiezen dan de laagste prijs. Bij een basis zorgverzekering is dat niet zo erg, omdat de zorgpakketten vrijwel identiek zijn. Maar voor een aanvullende zorgverzekering, autoverzekering, rechtsbijstandverzekering of iedere andere denkbare verzekering, moet er gekeken worden naar meerdere factoren dan alleen de prijs.

Persoonlijke situatie

Zo moeten verzekerden goed kijken of de verzekering wel past bij hun persoonlijke situatie. In een tijdperk van meer dan 8 miljoen internetaansluitingen in Nederland in 2017 zorgen steeds meer verzekeraars dat verzekerden online up-to-date kunnen blijven. Zo kunnen medicijnen en schades tegenwoordig online gedeclareerd worden.

Daarnaast kunnen modules achteraf alsnog in- en uitgeschakeld worden. Wie nooit ziek is, heeft bijvoorbeeld wellicht geen aanvullende zorgverzekering nodig. Maar wie regelmatig aanspraak moet maken op fysiotherapie, kan beter wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Soort verzekering

Het vergelijken van verzekeringen is bij de ene verzekering nuttiger dan bij een andere. Basis zorgverzekeringen verschillen weinig omdat niet de zorgverzekeraars, maar de overheid deze pakketten samenstelt. Vanwege onderlinge concurrentie verschillen de prijzen niet zo sterk.

Bij een autoverzekering is het vergelijken erg nuttig. De prijs van de goedkoopste autoverzekering is drie maal lager dan de prijs van de duurste autoverzekering. Let wel: ook de persoonlijke situatie speelt een rol bij het kiezen van de juiste verzekering. Zo is de premie voor jongeren vaak een stuk hoger dan de autopremie voor ervaren bestuurders.

Een huis met een rieten dak vergt immers ook een andere inboedelverzekering dan bij huizen met dakpannen. Wederom: het soort verzekering maakt uit voor het vergelijken.

Premies

Ieder jaar verandert de premie, dat zal straks ook weer het geval zijn bij de zorgverzekering premies voor 2019. Bij sommige verzekeringen varieert de premie zelfs meerdere malen per jaar. Het is dan ook goed om minimaal eens per jaar verzekeringen te vergelijken.

Wanneer blijkt dat een andere verzekeraar goedkoper is, hanteren de meeste verzekeraars meestal kosteloos een overstapservice.