Welke hypotheekvormen zijn er?

Annuïteitenhypotheek

De aflossing en de rente zijn zó berekend, dat u gedurende de hele looptijd van de hypotheek – bij ongewijzigde rente – dezelfde bruto maandlasten heeft. In de beginperiode bestaat dit bedrag voornamelijk uit rente, de laatste jaren vooral uit de aflossing van uw hypotheek. Deze hypotheekvorm biedt u de zekerheid dat u aan het eind van de looptijd uw hypotheek volledig heeft afgelost.

Lineaire hypotheek

U lost periodiek, meestal maandelijks, een vast bedrag van de hypotheeksom af. Door de aflossing wordt uw hypotheekschuld kleiner, waardoor u steeds minder rente betaalt. De eerste jaren zijn uw woonlasten relatief hoog. Naarmate u meer heeft afgelost, worden uw woonlasten lager.

Traditionele levenhypotheek

U betaalt gedurende de looptijd alleen rente, geen aflossing. De premie die u betaalt voor uw levensverzekering wordt belegd. Zo spaart u een kapitaal bijeen waarmee u aan het eind van de looptijd uw hypotheek in één keer aflost. Uw verzekering komt tot uitkering op een vooraf overeengekomen datum of bij eerder overlijden. Het eindkapitaal van de levensverzekering is gegarandeerd. Als gevolg van eventuele extra winst die de maatschappij op de beleggingen behaalt, kan -boven de gegarandeerde uitkering- een extra bedrag tot uitkering komen.

Zijn de rendementen van de verzekeraar lager dan verwacht, dan blijft u mogelijk met een restschuld zitten.

Spaarhypotheek

Gedurende de looptijd van de hypotheek lost u niets van uw lening af. U betaalt alleen rente over de hypotheekschuld en premie voor uw spaarverzekering. Met deze verzekering bouwt u het aflossingsbedrag op. De rente die u over uw spaarpremie ontvangt, is gelijk aan de rente die u over uw hypotheek betaalt. De einduitkering is volledig gegarandeerd. U weet dus zeker dat u op de einddatum uw hypotheek met het opgebouwde aflossingsbedrag in één keer kunt aflossen.

Beleggingshypotheek

U spaart met beleggingen het eindkapitaal bij elkaar. Tijdens de looptijd lost u niets af, u betaalt alleen hypotheekrente en premie. Uw beleggingen vinden plaats binnen een verzekeringsconstructie, met de daaraan eventueel verbonden fiscale voordelen. U bepaalt zelf in welke fondsen uw premie wordt belegd. De einduitkering is afhankelijk van het behaalde beleggingsresultaat. Behaalt u goede resultaten met uw beleggingen, dan kan het vermogen aan het eind van de looptijd zelfs hoger zijn dan het aflossingsbedrag.

Effectenhypotheek

U lost gedurende de looptijd niets af. Omdat er geen levensverzekering wordt gekoppeld, betaalt u geen spaarpremie maar alleen rente. U investeert rechtstreeks in een effectenportefeuille en/of beleggingsfondsen. Met deze directe beleggingen bouwt u een voorziening op, die u gebruikt om de hypotheek af te lossen. Omdat de opbrengsten van uw beleggingen niet gegarandeerd zijn, is het eindkapitaal onzeker.

Aflossingsvrije hypotheek

U betaalt alleen rente over het geleende bedrag. Hierdoor maakt u optimaal gebruik van de hypotheekrente aftrek. Gedurende de looptijd betaalt u geen aflossing en ook geen verzekeringspremie waarmee u het eindkapitaal opbouwt. De aflossing van de lening vindt plaats bij verkoop van de woning of bij overlijden, bijvoorbeeld met een erfenis.

Gemengde hypotheek (of lifestyle hypotheek)

Een goede hypotheek sluit nauwkeurig aan op uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Daarom is een combinatie van hypotheekvormen soms de beste oplossing voor u. Zo kiest u bijvoorbeeld gedeeltelijk voor de veiligheid van een spaarhypotheek en gedeeltelijk voor een financieel aantrekkelijke, maar risicodragende beleggingshypotheek. Met een goed advies van onze ervaren hypotheekspecialist komt u daar zeker uit!

Comments are closed.